Wereldleiders beperken CO2-uitstoot met ‘virtuele’ klimaattop

Wereldleiders beperken CO2-uitstoot met 'virtuele' klimaattop

Wereldleiders nemen donderdag deel aan een innovatieve top over klimaatverandering. De vergadering zal online plaatsvinden, waardoor de CO2-uitstoot onbestaande is. In het algemeen nemen duizenden deelnemers, vanuit alle uithoeken van de wereld, het vliegtuig om aan een klimaattop deel te nemen. Het idee van de virtuele klimaattop komt van de president van de Marshalleilanden, Hilda Heine. Haar land wordt in zijn bestaan bedreigd door de stijging van de zeespiegel, een rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering.
Heine zegt dat het de eerste internationale top zal zijn die online plaatsvindt. Deelnemers zijn onder anderen de Franse president Emmanuel Macron, de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres en de Canadese premier Justin Trudeau.
In de praktijk komt de top neer op een ‘estafette’-livestream van 24 uur, die van start gaat in Majuro, de hoofdstad van de Marshalleilanden. Nadien volgen toespraken van verschillende wereldleiders, alsook verschillende rondetafels, en een slotverklaring.
Presidente Heine zegt dat de top aantoont dat ook kleine landen hun steentje kunnen bijdragen aan verandering, met creatieve en ecologische oplossingen. “Als wij iets kunnen doen, kan ieder land dat”, zegt ze in een persbericht, voorafgaand aan de top, die georganiseerd wordt door het Forum voor Klimaatkwetsbaarheid.
Heine zit de top voor. In totaal bestaat ze uit 48 landen.

bron: Belga