Dissidenten Ai Weiwei en Puigdemont in dialoog over democratische visie

Dissidenten Ai Weiwei en Puigdemont in dialoog over democratische visie

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei en de Catalaanse leider Carles Puigdemont hebben als dissidenten vandaag samen hun democratische visie gegeven op Europa en de wereld. Ze zaten samen tijdens een gesprek op de Grote Markt in Brussel en spaarden daarbij hun kritiek niet. Zowel Ai Weiwei als Carles Puigdemont kwamen ontspannen aan op het gesprek in Brussel. In onze hoofdstad hebben ze niets te vrezen, het is enkel in hun respectievelijke thuisland China en Spanje dat ze niet meer welkom zijn en vervolgd zullen worden. “Het autoritarisme is een gevaar voor de hele planeet. En de Spaanse regering is op dit moment een autoritair regime”, is Puigdemont duidelijk.

Ai Weiwei zag zich als kunstenaar dan weer aangevallen in China omwille van zijn kritiek op de Chinese machtshebbers. “Hoe kan je je als artiest nu overgeven aan de wil van de macht en waarom zien ze ons als zo gevaarlijk? Dat vond ik moeilijk te begrijpen”, verklaart Weiwei.

“Al jaren heeft niemand nog een stembrief gekregen. De Chinese politici hebben hun eigen mensen nooit vertrouwd. Ze laten ze niet stemmen, over niets. Er mag geen publieke opinie of platform zijn. Ook op internet kan je niets retweeten, want anders staat de politie aan je deur en sluiten ze je enkele dagen op”, vervolgt Weiwei.

bron: Belga