Aanslagen Parijs – Proces in beroep tegen Jawad Bendaoud start

Aanslagen Parijs - Proces in beroep tegen Jawad Bendaoud start

In Parijs start woensdag/vandaag het proces in beroep tegen Jawad Bendaoud. Hij verleende onderdak aan terroristen die betrokken waren bij de aanslagen van Parijs op 13 november 2015. Hij werd vrijgesproken, terwijl twee andere verdachten wel tot een gevangenisstraf werden veroordeeld. Jawad Bendaoud moest zich samen met Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen begin dit jaar voor de correctionele rechtbank van Parijs verantwoorden omdat zij ervan verdacht werden onderdak te verschaffen aan terroristen.
Vlak na de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs, zouden ze drie van de vermoedelijke terroristen hebben verborgen in de Parijse voorstad St. Denis. Het ging om Abdelhamid Abaaoud, de vermoedelijke coördinator van de aanslagen, zijn nicht Hasna Aït Boulahcen en medeplichtige Chakib Akrouh. De drie kwamen enkele dagen later om het leven tijdens een belegering door de politie.
Hoewel Bendaoud de eigenaar was van het appartement, werd hij als enige vrijgesproken. “Het is niet bewezen dat Jawad Bendaoud terroristen onderdak heeft verschaft (…) om hen aan het onderzoek te onttrekken”, zei rechtbankvoorzitster Isabelle Prévost-Desprez. Zij oordeelde dat de man consequent in zijn verklaringen was gebleven. Bendaoud had altijd verklaard dat hij niet wist dat hij te maken had met terroristen.
Mohamed Soumah en Youssef Aït Boulahcen werden wel veroordeeld en kregen respectievelijk vijf en vier jaar cel opgelegd.
Het Franse openbaar ministerie liet toen meteen weten dat het in beroep gaat tegen de vrijspraak van Bendaoud. Dat proces start woensdag/vandaag.

bron: Belga