UEFA en ECA bevestigen: momenteel geen plannen op tafel voor Super League

UEFA en ECA bevestigen: momenteel geen plannen op tafel voor Super League
UEFA en ECA bevestigen: momenteel geen plannen op tafel voor Super League

Aleksander Ceferin, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, en Andrea Agnelli, het hoofd van de European Club Association (ECA), hebben in Brussel een intentieovereenkomst overgemaakt aan de EU-commissaris van sport, Tibor Navracsics. Beide federaties nemen zich voor om de volgende jaren nauw samen te werken aan de ontwikkeling van het Europese voetbal. Ceferin en Agnelli herhaalden ook hun eerdere njet tegen een Europese Super League. “De intentieovereenkomst toont dat we met de ECA hard inzetten op de vooruitgang van het voetbal in Europa”, stak Ceferin van wal. “Samen staan we sterk om de sport de komende jaren vorm te geven. Dit is een grote dag voor het voetbal. Niet alleen voor Europa maar voor heel de wereld.” Ook Agnelli, die naast ECA-baas ook de sterke man is bij de Italiaanse topclub Juventus, toonde zich verheugd. “Dit is een belangrijke mijlpaal in de relatie tussen de ECA en de UEFA. Met de intentieovereenkomst bouwen we voort op het werk van de voorgaande jaren. Ze zal onze beide organisaties helpen om de uitdagingen in de toekomst op een constructieve manier aan te pakken.”

Klokkenluidersplatform Football Leaks meldde eerder deze maand dat er plannen zijn om met zestien Europese topclubs een Super League op te richten. Deze clubs zouden zelfs overwegen uit hun landelijke competitie te stappen. Ze denken met een onderlinge en exclusieve competitie veel meer geld te kunnen verdienen dan bijvoorbeeld in de Champions League. Ceferin bevestigde dinsdag dat de UEFA geen vragende partij is voor zo’n competitie. “Van de Super League is momenteel geen sprake”, stelde de Sloveen. “Ik kan verzekeren dat daar geen gesprekken over gevoerd zijn. Dat is ook niet aan de orde.”

Juventus werd genoemd als een van de teams die zou spelen in de Super League. De ploeg uit Turijn liet eerder al weten geen voorstander te zijn. “De voorbije jaren is er niet onderhandeld over een soortgelijke competitie”, verklaarde Agnelli. “Dat wil ik beklemtonen, als ECA-baas maar ook als Juventus-voorzitter. In het voetbal is het moeilijk om over de verre toekomst te praten, maar op middellange termijn hebben de UEFA en de ECA alle tools in handen om samen succesvol te zijn.”

Bron: Belga