VN-migratiepact – “Stijgende verbazing” bij sp.a

Bij sp.a nemen ze “met stijgende verbazing akte” van de discussie binnen de regering over het VN-migratiepact. De N-VA noemt de inhoud van de tekst “zeer problematisch” en wil dat aankaarten bij de regeringspartners, klonk het maandag na afloop van het partijbureau. De federale regeringspartijen zijn het al een tijdje oneens over de manier waarop ons land zich moet opstellen ten opzichte van het VN-migratiepact. N-VA heeft problemen met de inhoud van de tekst, die onder meer vastlegt hoe landen met migranten moeten omgaan. Maar premier Charles Michel heeft aan de Algemene Vergadering van de VN al verklaard dat België het verdrag zou goedkeuren.
“Sp.a neemt met stijgende verbazing akte van het standpunt dat N-VA voortaan de Global Compact on Migration als ‘zeer problematisch’ inschat en dat ze dit ‘binnen de regering zullen kenbaar maken, uitleggen en verdedigen'”, reageren de socialisten. Bovendien heeft België het akkoord al ondertekend, benadrukt Kamerlid Monica De Coninck. “Wat nog moet volgen, is enkel nog de formele aanname. N-VA heeft zoveel kansen gehad om haar positie kenbaar te maken, uit te leggen en te verdedigen, maar die werden nooit gegrepen”, zegt ze. “En plots – nu de wind draait en de Orbans van deze wereld steeds luider roepen – keert N-VA haar kar.”
Over het pact doen volgens de sp.a “veel indianenverhalen” de ronde. “Het klopt niet dat de Global Compact irreguliere migratie aanmoedigt. Het wil net vermijden dat uit wanhoop gemigreerd wordt”, meent ze. “Net van een partij als N-VA, die een bestuurspartij is en van de strijd tegen irreguliere migratie een belangrijk punt maakt, mogen we verwachten dat ze mee naar oplossingen zoekt.”

bron: Belga