N-VA-partijbestuur buigt zich over migratiepact

N-VA-partijbestuur buigt zich over migratiepact

Het partijbestuur van N-VA buigt zich deze voormiddag over de houding van de partij tegenover het VN-migratiepact. Die houding kan bepalend zijn voor de finale beslissing van de regering-Michel over het zogenaamde Pact van Marrakesh. De vraag is vooral hoe hard N-VA het binnen de regering zal spelen. Grote verklaringen werden voor aanvang van het partijbestuur alvast niet afgelegd. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die vorige week kritiek had op het pact en liet verstaan dat het niet ondertekend kon worden, hield het op “geen commentaar”. Volgens de partijwoordvoerder zal het standpunt van de partij “binnen de regering” besproken worden.

In het VN-migratiepact van de VN worden niet-bindende afspraken gemaakt, onder meer om migratie zo ordentelijk te laten verlopen en mensensmokkel tegen te gaan. De tekst zal in december – na een proces dat in 2016 van start ging – ondertekend worden in de Marokkaanse stad Marrakesh.

Binnen de regering is discussie ontstaan over het pact. Coalitiepartner N-VA liet optekenen grote problemen te hebben met de tekst, terwijl premier Charles Michel in september, tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York, had gezegd dat ons land dat pact in Marrakesh zou ondertekenen.

De premier zei vorig week nog dat nog dat er pas in de weken na die Algemene Vergadering vanuit verschillende Europese landen vragen zijn gerezen over de tekst. De regering laat daarom een juridische analyse uitvoeren en overlegt met andere Europese landen.

bron: Belga