Ook zondag voeren boze Franse manifestanten nog actie

Ook zondag voeren boze Franse manifestanten nog actie
Ook zondag voeren boze Franse manifestanten nog actie

Ook vandaag voeren de “gilets jaunes” in Frankrijk actie tegen de stijgende brandstofprijzen. Er zijn acties in onder meer Carcasonne, Narbonne en Boulou. Manifestanten blokkeren met tientallen auto’s ook de parking van Disneyland Parijs. De actiedag van gisteren was ongezien bij onze zuiderburen. Er vonden over heel Frankrijk meer dan 2.000 acties plaats waaraan 288.000 mensen deelnamen. Het ging onder meer om blokkades aan benzinestations, wegen of ronde punten. De actiedag, die spontaan groeide na een oproep op sociale media, verliep erg tumultueus. In de Savoie kwam een vrouw om het leven toen een autobestuurster panikeerde en haar aanreed.

Volgens de meest recente gegevens vielen er 409 gewonden, van wie 14 ernstig. Ook tijdens de nacht van zaterdag op zondag voerden nog 3.500 mensen op 87 verschillende locaties actie. De Franse politie pakte in totaal 282 mensen op.En de acties gaan ook vandaag voort. Er zijn blokkades op zowat 150 plaatsen, onder meer in Montélimar, Carcasonne, Narbonne, Boulou en Chalon-sur-Saône. Ook op de drukke snelweg A7 in de Vaucluse is er een blokkade.

Aan Disneyland Parijs in Chessy blokkeren sinds 10.15 uur tientallen auto’s met actievoerders de betaalparking. De actievoerders blokkeren er zeven van de negen ingangen. Aan de twee open ingangen laten ze de bezoekers gratis binnen. Normaal kost het daar 30 euro. Volgens Le Parisien verloopt de actie rustig en heeft de politie de situatie onder controle.

Volgens de Franse minister van Leefmilieu, François de Rugy, moet de Franse regering het geplande traject naar een ecologisch belastingbeleid voortzetten. “We moeten de Fransen opvoeden”, zei hij vanochtend. De Rugy voegde er wel aan toe dat “de leden van de Franse regering misschien niet genoeg direct contact hebben met de Franse burgers”. Volgens een peiling van Le Journal du Dimanche vindt 62 procent van de Fransen dat er voorrang moet gegeven worden aan de koopkracht.

Bron: Belga