Kindreflex nieuw instrument voor veiligheid van kinderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft vandaag in het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) in Leuven Kindreflex op de sporen gezet. Dat is een nieuw instrument voor hulpverleners om de veiligheid te verhogen van kinderen van ouders met psychische problemen. De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin was verbaasd door het hoge cijfer van kinderen die opgroeien bij een ouder met een psychisch of verslavingsprobleem.

"Naar schatting krijgen in Vlaanderen jaarlijks 378.000 kinderen hiermee af te rekenen", zei Vandeurzen bij de lancering van Kindreflex in het UPC op campus Gasthuisberg. "Zij zijn extra kwetsbaar. Uit onderzoek blijkt dat minstens een derde later zelf een ernstig en langdurig psychisch probleem ontwikkelt."

Het vanuit Nederland overgewaaide waakzaamheidsinstrument is door Steunpunt Welzijn, Volksgegezondheid en Gezin vertaald naar de Vlaamse realiteit. Kindreflex heeft een dubbele doelstelling. Het wil hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg stimuleren om met hun volwassen cliënten een gesprek aan te knopen over ouderschap. De tool moet hen helpen om verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid van kinderen zo snel mogelijk te herstellen.

De tweehonderd organisaties die zich in Vlaanderen bezighouden met geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen zullen de volgende maanden de tool in hun werking introduceren. De uitrol gebeurt onder supervisie van het Vlaamse Expertisecentrum Kindermishandeling. Een stappenplan met zes fases fungeert als gids.

Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater van UPC aan KU Leuven, noemde Kindreflex "een enorme stap vooruit" voor zowel kinderen als ouders in het complexe proces.

bron: Belga