Rally van Australië - Tänak pakt de leiding, Neuville is achtste

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na afloop van de tweede wedstrijddag in de rally van Australië, de slotwedstrijd van het WK, staat Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) aan de leiding. De Est wipte na de veertiende rit over teamgenoot Jari Mati Latvala (Toyota Yaris WRC), die nu tweede is op 21,9 seconden. Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde op 26,3 seconden van Tänak. Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) en Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) staan, met achttien chronoritten achter de rug, respectievelijk zesde en achtste. Dé man van de tweede wedstrijddag is ontegensprekelijk Ott Tänak. De Est begon de tweede wedstrijddag als vijfde en besluit hem als leider. Van de tien gereden klassementsritten won hij er vier. Thierry Neuville beleefde een frustrerende dag. De Belg ging als tweede op de baan en moest bijgevolg het parcours schoonvegen. Tijdens de derde rit van de dag ging hij heel even wijd en beschadigde daarbij de rechterachterkant van de wagen. Op weg naar de laatste klassementsrit zaterdagochtend kon Neuville de schade zelf herstellen.

Erger verging het Craig Breen (Citroën C3 WRC). Bij een spin beschadigde hij zijn ophanging links achteraan waarna hij helemaal wegzakte. Ogier en Neuville schoven daardoor elk één plaats op. In de tweede rit zaterdagnamiddag (lokale tijd) ging Neuville op snelheid voorbij Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) en schoof zo op naar de achtste plaats.

Neuvilles smeekbede om regen werd in de allerlaatste klassementsrit van de dag verhoord. De Belg werkte de dubbele showetappe van 1,27 km in droge omstandigheden af en was telkens de snelste. Tijdens de tweede doortocht van Ogier gingen de hemelsluizen open. De Fransman verloor in één klap 7,5 seconden. Tänak was 5,6 tellen trager dan Neuville.

Citroën beleefde een baaldag. Na de pech van Craig Breen zakte de Ier weg naar de tiende plaats. Mads Ostberg (Citroën C3 WRC) begon de dag als leider maar de Noor maakte geen al te beste beurt en staat op het einde van de dag op de vierde plaats.

Op de slotdag worden er nog zes klassementsritten gereden goed voor 83,96 competitieve kilometers. De rally eindigt zondagochtend omstreeks 4u15 Belgische tijd.

bron: Belga