Busreis Nederlandse protestgroep tegen Zwarte Piet halverwege gestopt

Een busreis van activisten van de Nederlandse actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) van Amsterdam naar Den Helder is halverwege tot een eind gekomen. In Alkmaar werd de bus door de politie tegengehouden. Bij onze noorderburen maakt Sinterklaas vandaag zijn intrede, en dat gaat gepaard met protesten voor en tegen Zwarte Piet. De KOZP-activisten zouden tijdens de Sinterklaasintocht in Den Helder protesteren tegen Zwarte Piet. Eerder vanochtend meldde de groep dat hun komst geannuleerd werd uit vrees voor wegblokkades door voorstanders van Zwarte Piet. Maar volgens een van de woordvoerders werd dat slechts gezegd om zo’n blokkades te voorkomen.

Volgens de actiegroep eiste de politie dat de bus voor 08.00 uur in Alkmaar was, wat KOZP als onredelijk bestempelde. Maar volgens de politie is dat precies de reden waarom ze werden tegengehouden, omdat ze toch met de bus de weg opgingen zonder afspraken te maken met de politie.Activisten van KOZP demonstreren ook in Leeuwarden, waar de sfeer tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gespannen is. Eerst was er discussie met de burgemeester over het vak op het Wilhelminaplein waar de tegenstanders van Zwarte Piet mochten staan. Inmiddels vormt de politie met een aantal busjes een barrière tussen de twee groepen en staan agenten met de wapenstok en honden klaar om in te grijpen.

In Rotterdam werd een activist van de actiegroep aangevallen op de Erasmusbrug. Hij werd geschopt of geslagen door een man, die door de politie werd aangehouden. Aan de brug was een spandoek gehangen met de tekst “Zwarte Piet is racisme”. Volgens de politie was daar een vergunning voor afgegeven.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mijdt dit jaar de landelijke intocht in Zaanstad, waar Sinterklaas en zijn pieten rond 12.15 uur met de stoomboot aankwamen. De beveiliging in de Noord-Hollandse gemeente werd voor deze gelegenheid fors opgevoerd. Voordat mensen het gebied van de intocht binnengingen, werden ze gefouilleerd en werden tassen gecontroleerd. Auto’s mochten tijdens de intocht niet bij de route komen. Langs de route waren twee vakken waar tegen- en voorstanders van Zwarte Piet mochten demonstreren. In het vak met anti-Pietdemonstranten waren spandoeken te zien met de tekst: “Laat Sinterklaas een kinderfeest zijn voor alle kinderen”. De voorstanders aan de andere kant van de route hadden Nederlandse vlaggen bij zich. Op de ramen van sommige huizen langs de route hingen posters met een afbeelding van Zwarte Piet met teksten als “handen af van onze tradities”.

Bron: Belga