Levensgevaarlijke hype in Californië: ‘rauw water’

Water
Foto Unsplash

In de Amerikaanse staat Californië zijn ze in de ban van een nieuwe hype: het drinken van ‘rauw water’. Dit is ongefilterd water dat rechtsteeks uit de grond komt. Experts waarschuwen voor het verschijnsel: “Water dat niet gefilterd is, bevat bacteriën, virussen en parasieten die je erg ziek kunnen maken.” 

Water dat uit de kraan of flesjes komt is schoongemaakt: er zijn verschillende stoffen aan toegevoegd zodat we het kunnen drinken zonder er ziek van te worden. Al zijn sommige mensen in Californië daar niet van overtuigd. Zij vinden dat het zuiveringsproces ervoor zorgt dat er veel gezonde bacteriën en goede mineralen verloren gaan.

‘Rauw water’ 

Aanhangers van de trend drinken liever ‘rauw water’: het komt rechtstreeks uit de grond  en is niet gefilterd. “Dat is veel gezonder”, klinkt het. “Onze voorouders deden dat toch ook zo?” ‘Live Water’ is één van de bedrijven die flesjes ‘rauw water’ verkoopt. Zij menen dat kraantjeswater vol anticonceptiemiddelen zit en daarom minder gezond is dan ongefilterd water.

Experts zijn geen fan

Experts noemen de hype een ‘First World Problem’ en hebben hun bedenkingen. “Er is een reden waarom water gefilterd wordt”, zegt Vince R. Hill, hoofd van het centrum voor ziektepreventie -en bestrijding met betrekking tot water. “Het kan veel slechte dingen bevatten, zoals uitwerpselen van dieren. Het drinken van ongefilterd water is gevaarlijk. Je kan er verschillende ziektes door oplopen, zoals cholera.” Hoewel veel hypes vanuit Amerika naar ons overwaaien, doet deze trend dat dus maar beter niet.