Prado viert 200-jarig bestaan met super-expositie

Prado viert 200-jarig bestaan met super-expositie
Prado viert 200-jarig bestaan met super-expositie

Het wereldberoemde Museo del Prado, kortweg het Prado, bestaat dit jaar 200 jaar en om dat te vieren, pakt het museum in de Spaanse hoofdstad vanaf maandag uit met een grote tentoonstelling. De expo ‘Museo del Prado 1819 – 2019. Een plaats van de herinnering’ wordt, zo stelde curator Javier Portús bij de presentatie van het gebeuren vandaag, “een tentoonstelling die toont hoezeer het Prado een levend museum is, steeds in beweging, immer groeiend”. De expo wordt maandag officieel geopend door koning Felipe VI en koningin Letizia. Tot 10 maart volgend jaar zullen er 168 originele werken te bewonderen zijn die, volgens Portús “een chronologische zwerftocht vormen door de ontwikkelingsfasen” van het museum.

Naast elkaar hangen, bijvoorbeeld, portretten van koning Felipe IV (1605-1665), geschilderd door tijdgenoot Diego Velázquez (1599-1660) en Pablo Picasso (1881-1973).

Het Prado wil niet alleeen in eigen Madrid vieren, maar in heel Spanje. Zo volgen eerlang en dat tot het voorjaar onder andere tentoonstellingen, conferenties, film-, theater- en dansvoorstellingen in meer dan 30 Spaanse steden. Onder andere zijn 17 tijdelijke tentoonstellingen gepland van kunstenaars als Goya, Velázquez en Rembrandt. Bedoeling is dat de Spanjaarden “nader tot het Prado” worden gebracht.

De feestbegroting bedraagt in totaal 12 miljoen euro. Ruim een derde daarvan, 4,5 miljoen, moet opgehoest worden via sponsoring.

Het Prado zag op 19 november 1819 het levenslicht als pinacotheek onder de naam ‘Museo Real de Pintura y Escultura’ (Koninklijk Museum voor Schilderkunst en Beeldhouwkunst). Met meer dan 8.600 schilderijen en tekeningen (waaronder, dankzij de Spaanse bezetting van de Lage Landen, heel wat van Vlaamse meesters) en zowat 700 sculpturen is het Madrileense museum uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste ter wereld. Samen met het Thyssen-Bornemisza en het Reina Sofía vormt het Prado het hoekpunt van de zogenaamde ‘Triángulo de Oro’, de Gouden Driehoek, van Madrid.

Vorig jaar kreeg het museum 2,8 miljoen bezoekers over de vloer.

Bron: Belga