Nations League – Nederland doet mee voor groepswinst na zege tegen Frankrijk, Duitsland naar B-divisie

Nations League - Nederland doet mee voor groepswinst na zege tegen Frankrijk
Nations League - Nederland doet mee voor groepswinst na zege tegen Frankrijk

Nederland heeft vrijdagavond zijn derde wedstrijd in groep 1 van de A-divisie van de UEFA Nations League gewonnen. Oranje nam in Rotterdam wereldkampioen Frankrijk met 2-0 te grazen en heeft groepswinst in eigen handen. Door de stuntzege van Nederland zakt Duitsland onherroepelijk naar de B-divisie. Oranje maakte zich in de Kuip meester over het leer en vuurde via Wijnaldum al snel een waarschuwingsschot af in de handen van keeper Lloris. Frankrijk antwoordde via een kopbal van Griezmann en een vlam van Pavard, maar echt gevaarlijk was de wereldkampioen niet. Op slag van rust kreeg Nederland zijn verdiende voorsprong. Nzonzi kopte het leer ongelukkig door in de voeten van Babel. Lloris hield de Nederlandse spits met een voetveeg van de openingstreffer, maar op de rebound van Wijnaldum had de Franse doelman geen verhaal. Ook na de pauze was Nederland de betere ploeg. Na het betere voorbereidende werk van Blind kopte Wijnaldum tegen Lloris aan. Dit keer kon hij de herneming niet binnen trappen. Na een korte opflakkering van Les Bleus kwam Nederland niet meer in gevaar. Met een penaltytreffer diep in de blessuretijd stelde Depay (90.+5) de zege veilig.
Frankrijk had aan een punt in Rotterdam genoeg om zeker te zijn van de halve finales. Maar door de nederlaag heeft de wereldkampioen zijn eigen lot niet meer in handen. Frankrijk verzamelde 7 punten, Nederland 6. Als Oranje zondag in Gelsenkirchen een punt pakt tegen het zwalpende Duitsland, is de groepswinst een feit. Voor de Mannschaft staat er niets meer op het spel. Met 1 punt uit drie matchen is de degradatie naar de B-divisie onafwendbaar. Daarin komt Duitsland volgend jaar landen als Oostenrijk en Wales tegen.
In groep 1 van de B-divisie was Oekraïne na drie zeges op evenveel duels al zeker van groepswinst en promotie. Op bezoek bij het nog steeds puntenloze Slovakije gingen de Oekraïners met 4-1 onderuit. De Slovaken hebben zo hun lot opnieuw in eigen handen. Tsjechië en Slovakije strijden maandag in Praag onderling voor het behoud in de B-divisie. Beide landen hebben drie punten.
Denemarken zal het volgend jaar mogelijk tegen de Rode Duivels opnemen in de A-divisie. De Denen wonnen in Cardiff het pleit van concurrent Wales: 1-2, ondanks een doelpunt van Welshman Bale. Denemarken (7 ptn) springt over Wales (6 ptn) naar de eerste plaats en heeft nog een match tegen Ierland tegoed. De promotie is een feit. Daarmee is ook het lot van de Ieren (1 punt) bezegeld. Zij spelen volgend seizoen in divisie C.
Daarin is nog niets beslist. Zowel Cyprus-Bulgarije als Slovenië-Noorwegen eindigde op 1-1. Noorwegen en Bulgarije (beide 10 ptn) delen de leidersplaats. Op de laatste speeldag moeten de Noren naar Cyprus (4 ptn), de Slovenen (1 ptn) trekken naar Bulgarije.
In groep D van de D-divisie ging Macedonië met 0-2 winnen in Liechtenstein. Armenië boekte een 2-6 overwinning in Gibraltar. Op de slotspeeldag geeft Macedonië (12 ptn) in Skopje genoeg aan een punt tegen Gibraltar om de promotie veilig te stellen. Enkel Armenië (9 ptn) is nog een bedreiging.

bron: Belga