Nabestaanden Indonesische passagier slepen Boeing voor rechter

Nabestaanden Indonesische passagier slepen Boeing voor rechter
Nabestaanden Indonesische passagier slepen Boeing voor rechter

De nabestaanden van een Indonesische passagier die omkwam bij de crash van het toestel van Lion Air vorige maand, hebben de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing voor de rechter gesleept. Dat maakte hun advocaat bekend. De Boeing 737 MAX 8 stortte neer in de Javazee, 13 minuten na het opstijgen op de internationale luchthaven Soekarno-Hatta op 29 oktober. Alle 189 inzittenden kwamen om het leven. De Amerikaanse advocatenfirma’s Colson Hicks Eidson en Bartlett Chen startten de rechtszaak in naam van de vader van een passagier. De firma’s halen aan dat de onderzoekers zich focussen op het automatische vluchtsysteem van het toestel, dat wel niet inbegrepen zat in eerdere versies van de 737.

Het vluchtcontrolesysteem is bedoeld om de bemanning te helpen vermijden dat de neus van het vliegtuig bij vergissing gevaarlijk sterk omhoog wordt getrokken, maar kan onder bepaalde omstandigheden de neus wel omlaag duwen, zelfs zo sterk dat de piloot het vliegtuig niet tijdig meer kan optrekken om een crash te vermijden, klinkt het in een statement.

“Het is bijzonder verrassend te horen van veiligheidsexperts en de leiders van pilotenvakbonden dat Boeing zijn klanten en piloten van zijn nieuwe 737 MAX-vliegtuigen niet heeft gewaarschuwd over deze grote verandering in de vluchtcontrolesystemen en geen gepaste instructies in de handleidingen heeft vervat”, aldus Austin Bartlett, een van de advocaten die de rechtszaak zijn gestart.

Boeing reageerde nog niet.

Bron: Belga