Hoogste stuwdam ter wereld in gebruik genomen in Tadzjikistan

Hoogste stuwdam ter wereld in gebruik genomen in Tadzjikistan
Hoogste stuwdam ter wereld in gebruik genomen in Tadzjikistan

In het Centraal-Aziatische land Tadzjikistan is vandaag de hoogste stuwdam ter wereld officieel in gebruik genomen. President Emomali Rachmon duwde tijdens een de inhuldigingsceremonie op de startknop van de eerste turbine van de waterkrachtcentrale in Rogoen. Vandaag werd de eerste van zes turbines in gebruik genomen. Binnen een tiental jaar moet de stuwdam 3.600 megawatt produceren, het equivalent van drie moderne kernreactoren. De dam zal dan 335 meter hoog zijn, 30 meter hoger zijn dan de huidige recordhouder, de stuwdam Jinping I in China.

De stuwdam is een prestigeproject van president Rachmon. Hij zal naar schatting zowat 3,55 miljard euro kosten.

De president noemt de waterkrachtcentrale van vitaal belang voor het land dat kampt met een chronisch tekort aan elektriciteitsbevoorrading en waar het licht tijdens de winter geregeld uitvalt.

Maar het project is omstreden. Buurlanden vrezen dat ze door de megastuwdam zelf minder water zullen krijgen. De dam ligt ook in een aardbevingsgevoelige regio, en in verschillende studies werd er gewezen op de risico’s van zo’n bouwwerk in dergelijk gebied.

De dam werd gebouwd door het Italiaanse bouwconcern Salini Impregilo, samen met een zeventigtal onderaannemers uit landen als Rusland, China en Duitsland.

Bron: Belga