Bisschop in China vermist: mensenrechtenactivisten eisen zijn vrijlating

Bisschop in China vermist: mensenrechtenactivisten eisen zijn vrijlating
Bisschop in China vermist: mensenrechtenactivisten eisen zijn vrijlating

Shao Zhumin, een katholieke bisschop die door de Chinese overheid niet wordt erkend, is vermist. Volgens het in Italië gevestigde AsiaNews werd de geestelijke een week geleden door de Chinese politie afgevoerd. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde vandaag geen weet te hebben over de verblijfplaats van de man. Het Vaticaan erkende Shao in september 2016 als bisschop van de Oost-Chinese stad Wenzhou. Toch wordt de Chinese Katholieke Patriottische Kerk niet erkend. De bisschop is de voorbije jaren al verschillende keren opgepakt.

Mensenrechtenactivisten eisen zijn onmiddellijke vrijlating. De ontvoering van de bisschop toont een gebrek aan respect voor godsdienstvrijheid, klinkt het. De vervolging van christenen en katholieken in China neemt volgens hen verder toe.

De regeringswoordvoerder Hua Chunying zegt van de “specifieke situatie” van de bisschop geen weet te hebben. Zowel China als het Vaticaan hebben al geprobeerd de bilaterale relaties te verbeteren.

In 1951 verbrak de Chinese regering in Peking de relaties met het Vaticaan en richtte ze een katholieke staatskerk op, die het gezag van de paus niet erkent. In de strijd om bisschoppen te benoemen bereikten de twee partijen pas in september een overeenkomst. Ze kwamen overeen dat de paus de kandidaten voor het bisschoppelijke ambt in de toekomst zou kiezen na overleg met Peking. Daarvoor drong China erop aan om die selectie zelf te doen.

Volgens schattingen leven er in China ongeveer 12 miljoen katholieken.

Bron: Belga