1 miljard euro beleidsruimte in Vlaamse meerjarenraming

Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) heeft de Vlaamse regering vrijdag de meerjarenraming tot 2024 voorgelegd. De begroting blijft in evenwicht en tegen 2024 zou er een beleidsruimte komen van 955 miljoen euro. Na de besparingen van de beginjaren – de regering-Bourgeois bespaarde de eerste jaren structureel 2 miljard euro – zijn de Vlaamse overheidsfinanciën opnieuw gezond. Sinds 2017 is de begroting structureel in evenwicht en is er ruimte voor nieuwe investeringen. De kosten van de Antwerpse Oosterweelverbinding worden weliswaar buiten de de begroting gehouden, omdat de investering zichzelf terugbetaalt met een tolheffing. Voor 2019 gaat het om 135 miljoen euro.
Vrijdag legde Tommelein de meerjarenraming 2019-2024 voor, die een blik geeft op de mogelijkheden van de volgende Vlaamse regering. Rekening houdend met alle actuele parameters, het opgestarte nieuwe beleid en de impact van de taxshift, blijft de Vlaamse begroting ook de komende jaren structureel in evenwicht, laat Tommelein weten. Bij constant beleid kan er tegen 2024 zelfs voor 955 miljoen euro nieuw beleid worden opgestart.
In 2016 legde de Vlaamse regering zichzelf ook opnieuw een schuldnorm op. Ze nam zich voor om de schuld niet te laten stijgen boven 65 procent van de Vlaamse begroting. De norm wordt in de meerjarenraming gerespecteerd.
“We hebben deze legislatuur bij de start doordacht bespaard”, zegt Tommelein. “Daarna hebben we 1,5 miljard aan nieuw beleid opgestart. En ondertussen levert Vlaanderen een grote bijdrage aan de federale taxshift. Tegelijk hebben we ervoor gezorgd dat onze opvolgers met een schone lei kunnen starten. Bij constant beleid zal de Vlaamse begroting ook de volgende jaren structureel in evenwicht zijn, en zal de volgende Vlaamse regering zicht hebben op 1 miljard euro beleidsruimte.”

bron: Belga