Rally van Australië – Thierry Neuville hoopt ‘down under’ eerste wereldtitel te veroveren

Rally van Australië - Thierry Neuville hoopt 'down under' eerste wereldtitel te veroveren
Rally van Australië - Thierry Neuville hoopt 'down under' eerste wereldtitel te veroveren

Het WK rally kent deze week zijn apotheose met de dertiende en laatste wedstrijd in Australië. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) kan zich als eerste Belgische rijder tot wereldkampioen kronen maar begint wel aan de slotproef met een (kleine) achterstand op de Franse titelverdediger Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC). Ook de Est Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) is nog niet helemaal uitgeteld. Drie keer al werd Thierry Neuville vicewereldkampioen: in 2013, 2016 en 2017. Telkens moest hij Ogier voor zich dulden. De Fransman nam in 2013 de scepter over van zijn landgenoot Sébastien Loeb en gaat dit weekend in Coffs Harbour voor een zesde wereldtitel op rij. Hij heeft in de tussenstand drie puntjes voorsprong op Neuville. Tänak volgt als derde op 23 punten.
Voor de winnaar van de rally liggen er 25 punten klaar. De nummer twee scoort 18 punten, de derde 15 punten. Ook de rest van de top tien pakt punten. Daarnaast kan er ook gescoord worden in de afsluitende powerstage (1 tot 5 punten).
De 30-jarige Neuville, afkomstig uit Sankt Vith, en zijn corijder Nicolas Gilsoul wonnen dit seizoen al drie rally’s (Zweden, Portugal en Italië) maar haalden in de laatste vijf rally’s slechts een keer het podium. Ogier werd dan weer eerste en tweede in de laatste twee manches en lijkt het momentum dus aan zijn kant te hebben. Neuville kan zich dan weer optrekken aan zijn overwinning van vorig jaar in Australië, toen Ogier slechts vierde werd.
In de rally van Australië leggen de rijders 24 chronoproeven af, goed voor in totaal 318,64 km. Zondagmiddag lokale tijd (zaterdagnacht in België) is de nieuwe wereldkampioen bekend.

Bron: Belga