De Lijn beslist morgen over noodoplossing Noordstation

De Lijn beslist morgen over noodoplossing Noordstation

De Lijn beslist morgen over een eventuele noodoplossing voor de halte aan het Brusselse Noordstation. Die zou er in bestaan dat reizigers niet langer kunnen opstappen aan het station, maar tot aan het Rogierplein moeten wandelen. Op de ondergrondse verdieping van het Brusselse Noordstation zijn acht perrons waar bussen van De Lijn stoppen. Daar verblijven ook veel transmigranten, die door de koude wegtrekken uit het Maximiliaanpark en hun toevlucht zoeken in het station. Hun verblijf zorgt voor overlast in de vorm van afval, uitwerpselen en geïmproviseerde slaapplaatsen. Ook het aantal diefstallen neemt toe.

De Lijn wil al lang een busterminal bouwen buiten het Noordstation. Het budget – 2,1 miljoen euro – is al voorzien, maar het is wachten op de bouwvergunning van het Brussels Gewest. Als Brussel in afwachting niet snel iets doet aan de overlast rond het station, zullen de bussen er niet meer stoppen, stelt Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) in Het Laatste Nieuws.

“Deze situatie is echt niet meer oké”, zegt Astrid Hulhoven van De Lijn deze middag. “Vrijdag is er syndicaal overleg. Als we daar vaststellen dat er geen inspanningen zijn gedaan, kunnen we een noodoplossing invoeren. Reizigers zouden dan nog wel kunnen afstappen aan het station, maar moeten opstappen aan het Rogierplein.”

De vervoersmaatschappij kijkt voor een oplossing naar de Spoorwegpolitie en de lokale politie, die bevoegd zijn voor respectievelijk de veiligheid in het gebouw en rond het gebouw. Het Brussels gewest is verantwoordelijk voor de netheid.

bron: Belga