Zweeds parlement verwerpt kandidatuur conservatieve leider als premier

Zweeds parlement verwerpt kandidatuur conservatieve leider als premier

Ulf Kristersson, de voorzitter van de partij Moderaterna, heeft de stemming in het Zweedse parlement over zijn kandidatuur als premier verloren. Van de 349 afgevaardigden in de Riksdag stemden 195 tegen hem. De conservatieve politicus wilde samen met de christendemocraten een minderheidsregering vormen. Zijn nederlaag kwam niet onverwacht. Eerder had Kristersson de steun van zijn beide traditionele bondgenoten, de Centrumpartij en de Liberalen, verloren. Ze willen niet in een regering zitten, die met de stemmen van de extreemrechtse Zweden Democraten aan de macht kwam.

Na de verkiezing van 9 september slaagde niemand erin een meerderheid in het parlement te behalen. Zowel het centrumrechtse als het centrumlinkse blok behaalde rond de 39 procent. De Zweden Democraten kwamen uit op 17,5 procent.

“Bij deze stemming ging het niet zozeer over Ulf Kristersson als premier, maar wel om te beletten dat de Zweden Democraten een beslissende invloed krijgen”, zei de voorzitster van de Centrumpartij, Annie Lööf. Ze pleitte voor een blokoverschrijdende samenwerking. Analisten verwachten dat Lööf nu de opdracht krijgt om een regering te vormen.

bron: Belga