Timing heropstart Doel 2 voorlopig behouden

Timing heropstart Doel 2 voorlopig behouden
Timing heropstart Doel 2 voorlopig behouden

De timing voor de heropstart van Doel 2, voorzien voor 31 december, blijft voorlopig behouden. “Het is de best mogelijke schatting die er op dit moment is, en we hebben vandaag geen elementen die een nieuwe schatting nodig maken”, zegt de woordvoerster van uitbater Engie Electrabel. De VRT meldt evenwel op gezag van Willy De Roovere, ex-directeur van de nucleaire waakhond FANC, dat een heropstart van Doel 2 in december “onwaarschijnlijk is”. Volgens de woordvoerster van Engie Electrabel wordt er dag en nacht voortgewerkt aan de kernreactoren. “Voorlopig wordt de timing voor Doel 2 behouden, als die toch gewijzigd zou moeten worden, dan zullen we dat zo snel mogelijk melden. Het gaat om een evolutief proces. We zijn afhankelijk van de vooruitgang van de werken, maar ook van de beslissingen en toelatingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).”

Engie Electrabel meldde eerder dat de werken aan Doel 1 langer zullen duren dan voorzien. Doel 1 en 2 waren aanvankelijk uit tot in oktober, maar dat werd eerder al verlaat naar december. Engie Electrabel stelde op 23 april een lek vast in een veiligheidskoelwatercircuit van Doel 1. De reactor werd daarom stilgelegd en de revisie voor het onderhoud van Doel 1 werd vervroegd om deze herstelling uit te voeren. Vervolgens werd ook Doel 2 stilgelegd, zoals gepland, om de revisie voor het onderhoud van de reactor uit te voeren. Er werd daarbij gepland om tijdens dat onderhoud de gelijkaardige leidingen van Doel 2 te inspecteren.

In de nacht van zondag op maandag werd kernreactor Tihange 1 nog heropgestart. Tot dan leverde slechts één kerncentrale stroom, namelijk Doel 3. Doel 4 volgt volgens de huidige planning op 15 december. Op basis van de resultaten van Doel 1 worden er de komende weken nog aanvullende controles uitgevoerd op Doel 2. Op dit moment blijft de heropstartdatum voor Doel 2 dus nog gepland op 31 december 2018.

bron: Belga