Europese Commissie: “VN-migratiepact respecteert soevereiniteit van de lidstaten”

Het VN-migratiepact respecteert volledig het soevereine recht van de lidstaten van de Europese Unie om hun eigen migratiebeleid te bepalen en moedigt migratie niet aan. Zo luidt de analyse die de Europese Commissie heeft verspreid. In een tussenkomst in het Europees Parlement stelde eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Chrystos Stylianides dat hij een antwoord wil bieden op “verschillende misverstanden” die de ronde doen over het VN-migratiepact.

Zo hamerde Stylianides erop dat de tekst “niet wettelijk bindend” is. “Dit zal geen wettelijke verplichten voor staten creëren. Het is een menu van beleidsacties en goede praktijken, waaruit lidstaten kunnen putten om hun nationaal migratiebeleid uit te voeren. Meer zelfs, het is volledig in overeenstemming met het principe van nationale soevereiniteit en respecteert volledig het soevereine recht van staten om hun nationaal migratiebeleid te bepalen”, zei de commissaris.

Lidstaten als Hongarije en Oostenrijk hebben al laten verstaan dat ze het migratiepact niet steunen. Ook N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken sprak zijn ongerustheid over de potentiële gevolgen van de tekst uit, maar de federale regering heeft volgens N-VA-vicepremier Jan Jambon nog geen officieel standpunt ingenomen over haar steun voor het migratiepact.

Stylianides beklemtoonde alvast dat het pact an sich geen migratie aanmoedigt. “Het pact moedigt migratie niet aan, maar ontmoedigt het ook niet. Wat het pact beoogt, is dat migratie op een veilige en ordelijke manier plaatsvindt”, verduidelijkte de commissaris, die in Straatsburg het woord voerde namens de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Federica Mogherini.

De VN-lidstaten, met uitzondering van de Verenigde Staten, bereikten deze zomer na achttien maanden onderhandelen een akkoord over het pact. De tekst moet op 10 en 11 december ondertekend worden in Marrakesh.

bron: Belga