Europese Commissie tikt Roemenië op de vingers voor controversiële justitiehervormingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Roemenië heeft veel van de democratische vooruitgang die het de laatste tien jaar heeft gemaakt, in het laatste jaar tenietgedaan. Dat zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. In het voortgangsrapport van de Commissie krijgt Boekarest een fikse uitbrander. Bij de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie in 2007 was de rechtstaat in beide kersverse lidstaten eigenlijk nog erg wankel. De Europese Commissie besliste daarom om nauw toe te zien op de vooruitgang.

Vandaag publiceerde de Commissie opnieuw een voortgangsrapport. Dat is vooral voor Roemenië dramatisch. Dat land werd eerder op de dag al op de vingers getikt door het Europees parlement voor de controversiële justitiehervormingen die het doorvoert, en ook de Commissie spreekt van een teleurstelling. "De opmerkelijke vooruitgang van de laatste tien jaar wordt nu in vraag gesteld en in bepaalde gevallen zelfs teruggedraaid en dat is erg, erg triest", zei vicevoorzitter Frans Timmermans. "Zeker op het vlak van druk op de gerechtelijke onafhankelijkheid zien we regressie."

De Commissie doet nu acht bijkomende aanbevelingen, bovenop de twaalf adviezen die het in januari 2017 al overmaakte. Dat moesten eigenlijk de 'final recommendations' worden, omdat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de monitoring van Roemenië voor het einde van de legislatuur volgend voorjaar wilde afsluiten. Maar dat lijkt nu wel zeer onwaarschijnlijk.

Concreet moet Roemenië de hervormingen "onmiddellijk schorsen". Het gaat dan onder meer om wetgeving die de maximumstraf op corruptie verlaagt en de duur van een strafonderzoek beperkt tot een jaar. Roemenië moet ook de ontslagen en daaropvolgende benoemingen aan het hoofd van het openbaar ministerie en de anticorruptiedienst terugdraaien, en de veranderingen aan de strafwet bevriezen.

"Dit is essentieel om het democratisch proces terug op gang te krijgen", zei Timmermans. "Dit is een marathon. Het zou een tragedie zijn als een deelnemer in de laatste 100 meter in de andere richting zou beginnen lopen."

bron: Belga