Een op vijf bedrijven slachtoffer van fraude vorig jaar

Het voorbije jaar heeft een op de vijf bedrijven in België te maken gekregen met fraudeurs. Dat blijkt uit een studie van het adviesbureau BDO België. Gemiddeld kost de fraude per incident 150.000 euro. In 2 procent van de gevallen loopt het verlies op boven 1 miljoen euro. Op basis van de anonieme antwoorden van 245 bedrijven, concludeert BDO dat bedrijven die nog geen slachtoffer waren van fraude of een poging daartoe, uitzonderingen zijn. Amper 23 procent van de bedrijven kwam de voorbije vijf jaar niet in aanraking met fraude.
Hacking blijkt niet de populairste manier te zijn om fraude te plegen. De klassieke valse factuur blijft de vaakst gebruikte vorm van fraude: 15 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan de voorbije 5 jaar minstens één valse factuur te hebben betaald.
Volgens Cédric Antonelli van BDO België maken de fraudeurs geen onderscheid tussen grote en kleine ondernemingen. “Elk type bedrijf krijgt vandaag met fraude te maken en fraudeurs gebruiken dezelfde fraudetechnieken bij groot en klein”, zegt hij.

bron: Belga