Directie en vakbonden liftenbouwer Kone bereiken een nieuw ontwerpakkoord

Directie en vakbonden van Kone hebben na uren onderhandelen maandagavond een ontwerpakkoord bereikt dat een einde moet maken aan de vrij algemene staking bij de arbeiders van de liftenbouwer, die vorige week dinsdag spontaan van start ging. Het akkoord zal dinsdagvoormiddag om 9 uur worden voorgelegd aan een personeelsvergadering die plaatsvindt op de Heizel in Brussel. Aanleiding voor de staking was een nieuw systeem van geolokalisatie, waarmee de hersteltechnici naar opdrachten gestuurd worden. De reorganisatie bracht een heleboel andere sociale problemen in het bedrijf aan de oppervlakte. De vakbonden stelden tijdens de onderhandelingen eisen rond vijf punten. Zo werden maatregelen geëist om de werkdruk te verminderen, een duidelijk kader voor de wachttijden, een financiële compensatie voor de invoering van de geolokalisatie, een herziening van de personeelsevaluatie, en de toelating om de bedrijfswagens ook buiten de werkuren te mogen gebruiken. Het werk werd afgelopen dinsdag eerst in Brussel neergelegd, en breidde zich vervolgens uit naar de andere regio’s in ons land.
Volgens Wim Van Caelenberg (ACV-CSC Metea) heeft de directie na lang onderhandelen uiteindelijk een voorstel op tafel gelegd dat de beide vakbonden als ‘eerbaar’ beschouwen. “Het voorstel komt volgens ons tegemoet aan de syndicale eisen”, aldus Van Caelenberg, die momenteel nog geen details wil geven over het akkoord, en de primeur hierover wil voorbehouden voor het personeel.
De directie zal maandagavond nog alle werknemers uitnodigen voor de personeelsvergadering en hoopt op een zo groot mogelijke opkomst. Een eerder ontwerpakkoord dat vorige week donderdag was afgesloten, werd verworpen door 88 procent van de arbeiders. Bij Kone in ons land werken circa 650 werknemers, onder wie 400 arbeiders.

Bron: Belga