IS eist zelfmoordaanslag in Kaboel op

IS eist zelfmoordaanslag in Kaboel op
IS eist zelfmoordaanslag in Kaboel op

Terreurgroep Islamitische Staat eist de terreuraanval van vanochtend in de Afghaanse hoofdstad Kaboel op. Bij de explosie in de buurt van een manifestatie vielen zes doden. “Een kamikaze met een bommenvest trof een sjiitische bijeenkomst vlakbij het presidentieel paleis” in Kaboel. Dat meldt Amaq, het propagandakanaal van IS in een mededeling.

Volgens een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken vielen minstens zes doden. De aanslag vond plaats op slechts een paar honderd meter van een beschermd gebied, vlakbij een Franse school, het Afghaanse presidentieel paleis en een van de belangrijkste luxehotels van de stad. Het merendeel van de slachtoffers waren leden van de veiligheidsdiensten.

Honderden mensen kwamen bijeen met de eis om extra hulptroepen te sturen naar een district van de provincie Ghazni, waar veel mensen van de Hazara-minderheid wonen. Daar hebben de taliban hun aanvallen sinds woensdag opgevoerd.

Hazara’s zijn hoofdzakelijk sjiitische moslims, terwijl de taliban soennitisch en van oorsprong Pashtun zijn. Zij worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen tegen de Hazara’s toen ze aan de macht waren tussen 1996 en 2001.

IS pleegde de afgelopen maanden talloze dodelijke aanslagen in de Afghaanse hoofdstad. Eind oktober trof een zelfmoordterrorist een bus die ambtenaren vervoerde nabij een gevangenis in Kaboel. Daarbij vielen minstens zeven doden.

Bron: Belga