Bulgarije trekt zich terug uit VN-migratieakkoord

Bulgarije trekt zich terug uit VN-migratieakkoord
Bulgarije trekt zich terug uit VN-migratieakkoord

Bulgarije zal de VN-verklaring over migratie niet ondertekenen, zo heeft de vicevoorzitter van de regeringspartij GERB vandaag meegedeeld. Volgens de centrumrechtse partij gaat het akkoord in tegen de Bulgaarse belangen. Vicepartijleider Tsvetan Tsvetanov gaf geen verdere uitleg over de Bulgaarse terugtrekking. Hij deelde die beslissing slechts terloops mee, na afloop van gesprekken met de coalitiepartners over het protest tegen de hoge brandstofprijzen.

Het Bulgaarse parlement debatteert woensdag over het migratieakkoord, dat volgende maand ter ondertekening ligt in de Marokkaanse stad Marrakesh.

Het “Globaal Compact voor veilige, geordende en gereguleerde Migratie” (GCM) bevat niet-bindende afspraken over de aanpak van migratie en de strijd tegen mensensmokkel. Maar verschillende landen zien daarin een inperking van hun soevereiniteit. Naast Bulgarije hebben ook de VS, Hongarije, Australië, Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië en Polen de tekst verworpen of ter discussie gesteld.

België heeft de knoop nog niet doorgehakt. Het kernkabinet verklaarde vrijdag dat de experten van de federale regering zich buigen over de finale versie van de tekst en dat er overleg komt met Europese collega’s over punten die nog discussie kunnen opleveren.

Bron: Belga