Premier Michel: “Zoveel leiders samen, dat is een signaal van hoop”

Premier Michel: "Zoveel leiders samen

De Belgische premier Charles Michel is vandaag samen met tientallen anderen staatshoofden en regeringsleiders in Parijs voor de herdenking van Wapenstilstand, vandaag precies 100 jaar geleden. “Het feit dat zoveel wereldleiders samen zijn, Trump en Poetin naast elkaar, dat is een signaal van hoop”, zei Michel na afloop. De Franse president Emmanuel Macron, Duits bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse, Turkse en Russische presidenten Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin, allemaal zijn ze vandaag in Parijs voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Ook premier Michel woonde de plechtigheden bij. “Het was een emotionele herdenking en ook een belangrijk moment, omdat iedereen zich bewust is van de potentiële en reële conflicten momenteel in de wereld”, zei de eerste minister. “Het feit dat hier zoveel wereldleiders samen zijn, Trump en Poetin naast elkaar, dat is een signaal van hoop”, verklaarde hij na afloop. “Dat betekent niet dat vandaag alles opgelost is, maar wel dat er toch ruimte bestaat voor dialoog, die nodig is. We moeten lessen trekken uit het verleden”, aldus de premier.

Michel hield een pleidooi voor nog meer samenwerking over landsgrenzen heen. “De tragedies van de laatste eeuw zijn rechtstreeks gelinkt met unilateralisme en egoïstische soevereiniteit. Voor de uitdagingen van morgen betekent dat dat het meer dan ooit nodig is om voor meer samenwerking en onderhandeling te kiezen”, zei de premier. “Is dat makkelijk? Neen. Maar het is altijd een moedige keuze en vooral nodig voor de volgende generaties.”

bron: Belga