Polen viert onafhankelijkheid met omstreden mars

Polen viert onafhankelijkheid met omstreden mars

Met een controversiële mars in de hoofdstad Warschau en herdenkingsplechtigheden elders in het land heeft Polen zondag de honderdste verjaardag van zijn onafhankelijkheid gevierd. Meer dan 200.000 mensen gaven gevolg aan de oproep van president Andrzej Duda en premier Mateusz Morawiecki om deel te nemen aan de mars doorheen de hoofdstad. Eerder deze week besloot de liberaal-conservatieve burgemeester Hanna Gronkiewicz-Waltz om de mars te verbieden, maar een rechter had het verbod geannuleerd.
Gronkiewicz-Waltz wou de mars verbieden omdat de optocht vorig jaar werd ontsierd door racistische spandoeken en xenofobe leuzen. Ook nu zouden uiterst rechtse groeperingen het evenement mee organiseren, maar uiteindelijk besloot de regering van de conservatieve PiS de mars voor haar rekening te nemen.
Voor 1918 was Polen opgedeeld tussen Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en Rusland. Verscheidene deelnemers aan de mars beklemtoonden dat ze met hun aanwezigheid hun gehechtheid aan patriottisme en onafhankelijkheid wilden tonen. Maar er waren ook extreemrechtse symbolen te zien, ook vanuit het buitenland. Zo zag het Franse persbureau AFP een vlag van het Nederlandse ‘Identitair Verzet’.
Vooraf had Duda voor ontsporingen gewaarschuwd. De president vroeg “een mars voor allen, waarin iedereen zich goed voelt en meestapt voor Polen”. Om dat te onderstrepen, nam ook Europees president Donald Tusk deel. Als oud-premier van de liberaal-conservatieve oppositiepartij Burgerplatform wordt hij aanzien als de belangrijkste politieke rivaal van de regering in Warschau.

bron: Belga