7 onvermijdelijke fases na je break-up

7 onvermijdelijke fases na je break-up
Foto Unsplash

Je relatie is voorbij en je wereld stort in. Niemand begrijpt je verdriet, je komt deze break-up nooit meer te boven. Je hart is voor altijd gebroken. Maar een paar maanden later gaat het als bij wonder toch weer beter. Herkenbaar? Deze zeven fases doorgaat iedereen.

1. Ontkenning

Om de vijf minuten bekijk je je telefoon. Je verwacht dat je binnen de kortste keren een sms’je of telefoontje krijgt. Of dat de deurbel rinkelt. Dat het allemaal een groot misverstand is.

En dan komt het: het besef. Hoe is het mogelijk dat jullie niet meer samen zijn? Jullie pasten toch zo goed bij elkaar? Ligt het allemaal aan jou? Het antwoord is nee. Jij mag nog zo geweldig zijn, sommige mensen houden niet van geweldig. Die gaan meer voor matig. Dus nee, jou treft geen schuld!

2. Woede

Na die eerste fase is het tijd voor woedeuitbarstingen. Als het aan jou lag, zou je zo de autoruit van je ex inslaan. Of de ander zien vergaan van pijn. Dat is al helemaal het geval als de dingen slecht zijn geëindigd. Kalmeer, relativeer, objectiveer. Is je ex het echt waard om al die moeite voor te doen? Nope. Bovendien gaat het er in de films altijd veel beter aan toe dan in het echte leven.

3. Verdriet

Dit is zonder twijfel het ergste deel van een break-up. Je zit huilend op de zetel met een grote pot ijs en net dan kom je allerlei emotionele herinneringen tegen. Een pull die nog in de was zat, een berichtje op de frigodeur, foto’s op je smartphone… Het lijkt nooit meer goed te komen. Laat je even helemaal gaan in je verdriet en kweel mee op alle melige liefdesliedjes. Snuit je neus tussendoor, neem een hap ijs en op naar het volgende nummer. Probeer wel nog een beetje voor jezelf te zorgen – al is enkele dagen leven op ijs en diepvriespizza helemaal oké.

4. Jaloezie

In deze fase verander je in een stalker. Je bent nergens nog bevriend met je ex, maar zoekt manieren om toch te weten te komen wat de ander doet. Of dat nu is via Instagram Stories of Facebook. Misschien vraag je zelfs aan een vriend of vriendin om het profiel van je ex in de gaten te houden. Het beste wat die kan doen is ‘nee’ zeggen. Andersom post je zelf waarschijnlijk allerlei sexy foto’s op sociale media om likes te verzamelen en aandacht te trekken. Gezond is dit niet, dus verplicht jezelf om je gsm aan de kant te leggen. Log je desnoods overal uit om het minder makkelijk te maken voor jezelf.

5. Leegheid

Plots zijn al die gevoelens verdwenen. Weg boosheid, weg verdriet, weg leegheid. Je weet niet meer wie je bent of wat je voelt. Of ja, je voelt gewoon helemaal niets en voelt je helemaal niemand. Je moet weer uitvogelen wie je bent zonder de ander in je leven die je zo perfect aanvulde.

6. Aanvaarding

De leukste fase tot nu toe. Je hebt voor jezelf de knop omgedraaid en beseft dat de dingen zijn zoals ze zijn. De ander is verleden tijd, de ideale gelegenheid om te genieten van je vrijheid. Om te doen wat je wil zonder commentaar van wie dan ook. Je kan elke avond met een andere vriend of vriendin afspreken of in je eentje Youtube kijken zonder gêne. Hoera! Misschien is dit ook het moment dat je je opnieuw aanmeldt op Tinder, als is het maar voor een nietszeggende onenightstand?

7. Hoop

Gefeliciteerd! De break-up is over, alle emoties zijn verwerkt en de toekomst lacht je toe. Elke knapperd die op straat voorbij loopt, staar je na. Een beetje eng voor de persoon in kwestie – hoewel, wat een compliment! Plannen maken was nog nooit zo leuk. Op naar de volgende!