WK schaken – Ook tweede partij eindigt in remise

Ook de tweede partij in het duel om de wereldtitel schaken tussen de Noor Magnus Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana is zaterdag in The College in Holborn, Londen, op remise geëindigd. Na de marathonpartij van zaterdag, die zeven uur en 115 zetten in beslag nam, hielden de grootmeesters het nu sneller voor bekeken. Na 49 zetten werden er handen geschud. Deze keer was het Caruana die met zwart moest spelen. De Amerikaan bleek uitstekend voorbereid en parreerde gepast de aanvallen van Carlsen. Net als vrijdag eindigde het in een toreneindspel, waarbij wit met een pion minder zijn positie eindeloos kon verdedigen.
“Dit was niet te best”, reageerde titelverdediger Carlsen. “In dacht dat ik met een klein voordeel uit de opening kon komen, maar maakte een misrekening en moest uiteindelijk blij zijn met een gelijkspel. Gelukkig word ik hier niet van, maar het is beter dan verliezen. Hij verraste me ook met een nieuwe zet. Ik moet nog bekijken of ik daarop gewoon slecht gereageerd heb, of hij echt iets nieuws gevonden heeft.”
Zondag mogen de meesters rusten, maandag begint Caruana met wit de derde van twaalf partijen. De titel is voor de schaker die als eerste aan 6,5 punten komt. Bij een 6-6 gelijke stand volgt nog een tiebreak. De winnaar strijkt 1 miljoen dollar op.
De 27-jarige Carlsen heeft de wereldtitel sinds 2013 in handen. Hij stootte destijds de Indiër Viswanathan Anand van de troon. In 2014 hield hij Anand van een revanche en twee jaar later verdedigde hij de titel ook met succes tegen de Rus Sergey Karyakin.
Caruana, 26 jaar, won vorig jaar het kandidatentoernooi en hoopt de eerste Amerikaanse wereldkampioen te worden sinds de legendarische Bobby Fisher (1972-1975).

.

bron: Belga