Anderlecht riskeert transferverbod en boete wegens aantrekken minderjarige spelers

Anderlecht riskeert transferverbod en boete wegens aantrekken minderjarige spelers

Er hangen Anderlecht en verschillende andere Europese clubs strenge straffen van de FIFA boven het hoofd omdat ze tieners te jong hebben aangetrokken. De dossiers lopen echter grote vertraging op bij de Wereldvoetbalbond. Dat meldt De Standaard vandaag. Op basis van Football Leaks-documenten die De Standaard kon inkijken, stelt de krant dat Anderlecht een boete van 215.000 Zwitserse frank (omgerekend 188.000 euro) en een transferverbod voor één transfer­periode riskeert. Volgens het ‘Integrity and Compliance’-departement (I&C) van de FIFA zijn de transfers naar Anderlecht van de ­Congolees Chancel Mbemba (in 2011, als 17-jarige), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (in 2012, als 15-jarige), de Amerikaan ­Patrick Tshiani (in 2011, als 16-jarige) en de ­Nepalees Bimar Magar (in 2014, als 16-jarige) problematisch verlopen.

Opmerkelijk: het onderzoek naar Anderlecht werd al in 2015 afgerond, aldus De Standaard. Het I&C heeft het dossier intern doorgegeven zodat het klaargemaakt kon worden voor het disciplinair comité. Dat ­beslist over de zaak en een even­tuele straf. Maar in januari dit jaar was er, volgens de Football-Leaks-documenten, nog geen uitspraak van het disciplinair comité. Het is onduidelijk of er sindsdien beweging in de zaak is gekomen. De FIFA en Anderlecht weigerden daarover vragen te beantwoorden.

Volgens de FIFA is België trouwens een probleemgeval met betrekking tot transfers van minderjarigen. Kimberly Morris, hoofd van het I&C, vermeldt in januari 2018 in een e-mail aan collega’s dat België en Engeland twee landen zijn met “systematische inbreuken” tegen de regelgeving. Er zouden, naast de zaak tegen Anderlecht, nog hangende zaken zijn tegen andere Belgische clubs.

Ook zou er bij de FIFA een groot dossier over Chelsea liggen. De club zou 19 spelers, onder wie 14 minderjarigen, niet volgens de regels hebben getransfereerd. Het I&C stelt een boete voor van 500.000 Zwitserse frank (439.000 euro) en een transferverbod voor vier transferperioden.

bron: Belga