EU wil begin volgend jaar handelsgesprekken starten met VS

EU wil begin volgend jaar handelsgesprekken starten met VS

De Europese Unie wil begin volgend jaar concrete onderhandelingen aanvatten met de Verenigde Staten om de handelsrelaties te verbeteren en de dreiging van importtarieven op Europese auto’s af te wenden. Dat heeft de Oostenrijkse minister Margarete Schramböck meegedeeld na afloop van een vergadering met de Europese handelsministers. “Het is belangrijk dat we tempo maken. De tijd speelt niet in ons voordeel”, zo verklaarde Schramböck, wiens land momenteel de Europese ministerraden voorzit. Ze hoopt dat de lidstaten de Europese Commissie tegen begin volgend jaar een concreet onderhandelingsmandaat kunnen aanbieden om de formele gesprekken met Washington op te starten.

Basis van de gesprekken wordt de verklaring die president Donald Trump en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in juli overeenkwamen. Trump en Juncker namen zich toen voor om onderhandelingen te starten over de afschaffing van industriële tarieven en over regelgevende samenwerking. Trump beloofde daarbij zijn dreigementen over de verhoging van de importtarieven op Europese auto’s voorlopig niet uit te voeren. Juncker van zijn kant zegde toe dat Europa meer sojabonen en hormonenvrij vlees zou invoeren.Nu de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse parlement achter de rug zijn, hoopt eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström de verkennende gesprekken over een handelsdeal een nieuwe impuls te geven. Volgende week trekt ze opnieuw naar Washington. De aandacht gaat daarbij voornamelijk uit naar regelgevende samenwerking en de versoepeling van de bilaterale handel in sectoren als farmaceutica en medische apparatuur.

Schramböck beklemtoonde nogmaals dat Europa geen gesprekken over landbouw wil. Malmström van haar kant verzekerde dat de onderhandelingen de Europese normen op het vlak van voedselveiligheid niet zullen ondermijnen. Over de invoer van chloorkippen en andere omstreden producten wordt er dan ook niet gesproken. Wel zouden beide partijen naar elkaar kunnen toegroeien op het vlak van de certificering van bepaalde producten waarover geen controverse bestaat, zoals mosselen.

bron: Belga