Dader steekpartij Melbourne overleden

Dader steekpartij Melbourne overleden
Dader steekpartij Melbourne overleden

Na de steekpartij in het centrum van de Australische stad Melbourne is de dader overleden. Dat heeft hoofdcommissaris Graham Ashton van de politie van de staat Victoria bevestigd. “Het incident wordt behandeld als terrorismegerelateerd.” De steekpartij vond vrijdagnamiddag (plaatselijke tijd) plaats pal in het centrum van Melbourne, bij de kruising van Bourke Street met Swanston Street. Een man stak zijn auto in brand en stak drie mannen neer, van wie er één overleed. Er waren ook ontploffingen te horen, die werden veroorzaakt door gasflessen in de wagen. Toen de politie ter plaatse kwamen, werden de agenten aangevallen door de man met het mes. Een van de agenten schoot de dader uiteindelijk neer.

De dader werd geraakt in de borst en belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis waar hij een halfuur later overleed, zo bevestigt Ashton. De man is ondertussen geïdentificeerd: het gaat om Somaliër die in de jaren 90 naar Australië was gekomen. “Hij was gekend bij zowel de politie van Victoria en de federale inlichtingendiensten”, aldus de hoofdcommissaris. “Het gaat met name om zijn banden met familieleden die ‘persons of interest’ zijn.”Terwijl hoofdinspecteur David Clayton tijdens een eerdere persconferentie had aangegeven dat er “geen weet is van een link met terrorisme”, komt Ashton daar nu op terug. “Het incident wordt behandeld als terrorismegerelateerd”, luidt het. “Het onderzoek is nu in handen van het antiterrorismecommando, dat bestaat uit de politie van Victoria en federale diensten.”

De hoofdcommissaris geeft te kennen dat de politie de veiligheid voor evenementen die dit weekend worden georganiseerd, opnieuw onder de loep zal nemen. Hij benadrukt wel dat er geen concrete dreiging meer is.

Bron: Belga