Winterplan van kracht: dag- en nachtopvang en nieuwe soepbar in Brussel

Op 1 november is het winterplan van het Rode Kruis in voege getreden in de grote steden van ons land, waaronder Brussel. Daar openen een opvangcentrum voor 250 mensen en een nieuwe soepbar. Het plan blijft tot 31 maart 2019 van kracht. Er zijn drie plaatsen waar mensen overdag terechtkunnen. In de Chauffoir in Schaarbeek is ontbijt en ’s middags soep te verkrijgen van maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 16 uur en van 8.30 uur tot 13.30 in het weekend. In Etterbeek (Generaal Tombeurstraat 53) kunnen acht mensen opgevangen worden tijdens de week en in het weekend. In de Damstraat 10 in Elsene kunnen tenslotte dertig mensen terecht op dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 18 uur.

’s Avonds opent Hoeksteen vzw vlakbij het Zuidstation de deuren voor 48 mensen en dat het hele jaar door. Drie dagen per week kunnen bezoekers tussen 20 uur en 22.30 uur bij vrijwilligers van het Rode Kruis terecht voor een luisterend oor, een voetbad en hulp in hun zoektocht naar gepaste hulpdiensten.Het Rode Kruis baat vanaf midden december ook een opvangcentrum uit voor 250 mensen. Dat is gefinancierd door de federale regering. Het centrum bevindt zich in de Trierstraat in de Europese wijk en mensen die dat wensen, kunnen er ook overdag blijven.

Daarnaast trekken tien teams van vrijwilligers er elke avond op uit, net zoals in de zomer, om mensen te ontmoeten die op straat slapen in Brussel. Op woensdagavond maken ze een extra tussenstop aan het Maximiliaanpark.

Voedselpakketten zijn beschikbaar in de lokale afdelingen in Vorst, Schaarbeek en Sint-Pieters-Woluwe. Nieuw dit jaar is een soepbar die opengesteld wordt in het centrum van Sint-Pieters-Woluwe op zondag van 14 uur tot 17 uur.

De activiteiten van het Rode Kruis worden tijdens het winterplan verstrekt, van 1 november tot 31 maart. De vereniging beheert 41 sociale supermarkten, 15 soepbars en 60.000 voedselpakketten per jaar. Vorig jaar hielp het Rode Kruis 44.000 mensen met voedselhulp.

bron: Belga