Journalistenfederatie hekelt intrekking accreditatie CNN-journalist door Witte Huis

Journalistenfederatie hekelt intrekking accreditatie CNN-journalist door Witte Huis
Journalistenfederatie hekelt intrekking accreditatie CNN-journalist door Witte Huis

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) heeft vandaag het “verbale geweld” van Donald Trump tegenover de media gehekeld. Meer specifiek neemt ze de beslissing van het Witte Huis op de korrel om de accreditatie van een CNN-journalist in te trekken, nadat die tijdens een persconferentie ruzie had gemaakt met de Amerikaanse president. Trump gaf gisteren in het Witte Huis een persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. “De Amerikaanse president heeft opnieuw gezegd dat de media ‘de vijand van het volk’ zijn terwijl hij uitviel naar CNN-journalist Jim Acosta”, aldus de IFJ op Twitter, die zoiets “onaanvaardbaar” vindt.

Acosta bleef op de persconferentie doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. Hij wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en weigerde de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president. Het Witte Huis trok daarop “tot nader order” de accreditatie van de journalist in.De IFJ vindt het niet kunnen dat Acosta, door hem de microfoon af te nemen, niet de gelegenheid kreeg om lastige vragen te stellen. De organisatie eist dat de journalist onmiddellijk zijn accreditatie terugkrijgt van het Witte Huis.

De IFJ, met zetel in Brussel, vertegenwoordigt 600.000 journalisten in 134 landen.

Trump en CNN zitten regelmatig op ramkoers. De Amerikaanse president laat geen gelegenheid onbenut om de nieuwszender van ‘fake news’ te beschuldigen.

Bron: Belga