Ecuador wil ex-president berechten voor kidnapping

Ecuador wil ex-president berechten voor kidnapping
Ecuador wil ex-president berechten voor kidnapping

Rafael Correa, voormalig president van Ecuador, moet in zijn land voor de rechter verschijnen voor het ontvoeren van een opposant in 2012. Correa leeft momenteel in België, hij wordt gezocht door Interpol. Correa was president van Ecuador van 2007 tot vorig jaar. Woensdag besliste het Ecuadoraanse Hooggerechtshof dat hij voor de rechter zal moeten verschijnen. Dat geldt ook voor twee voormalige agenten die momenteel in de cel zitten, en voor de voormalige chef van de inlichtingendienst Pablo Romero, die in Spanje woont.
Correa wordt ervan beschuldigd de ontvoering te hebben bevolen van Fernando Balda, een lid van de oppositie in Ecuador. Die was naar Colombia gevlucht maar werd in 2012 door een groep gewapende mannen in een auto gedwongen met als bestemming zijn thuisland. Maar de wagen werd onderschept door de Colombiaanse politie, die de man kon bevrijden. De ontvoerders verklaarden te hebben gehandeld in opdracht van Correa.
Die woont sinds vorig jaar in België, het thuisland van zijn echtgenote. Hij beweert onschuldig te zijn en zegt dat zijn opvolger Lenin Moreno “een complot” tegen hem heeft opgezet.
Correa kan enkel veroordeeld worden als hij voor een rechtbank in Ecuador verschijnt, een proces bij verstek is niet mogelijk. Voor de aanklacht riskeert hij tot zeven jaar cel.
Tegen Correa en Romero vaardigde Interpol een zogenaamd “rood alarm” uit, wat betekent dat ze gezocht worden voor uitlevering. Op de Ecuadoriaans televisie verklaarde Correa voor de uitspraak van het Hoogggerechtshof bekend was “dat hij absoluut niets verwacht van de Ecuadoraanse Justitie”.

Bron: Belga