Bacquelaine wil praten met vakbonden en werkgevers om hun meningsverschillen te kennen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) wil met vakbonden en werkgevers praten om het verschil in standpunten over de zware beroepen in de privésector te kennen. Dat zei hij in de Kamer. De sociale partners kwamen woensdag niet tot een akkoord over die zware beroepen, waardoor de bal in het kamp van de regering ligt. De regering heeft de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar, maar wil wel een regeling uitwerken voor zware beroepen. Mensen met zo'n zwaar beroep zouden vroeger op pensioen kunnen of een hoger pensioen krijgen.

De sociale partners werden gevraagd om een advies uit te brengen over welke beroepen in de privésector als zwaar gekwalificeerd kunnen worden. Woensdag raakte bekend dat vakbonden en werkgevers het daar niet eens over raken en dat het advies dat de Nationale Arbeidsraad (NAR), hun adviesorgaan, volgende week woensdag zal uitbrengen, verdeeld zal zijn.

Bacquelaine zei eerder al dat hij betreurt dat het sociaal overleg op niets is uitgedraaid. Hij zal het verdeeld advies overmaken aan zijn regeringspartners en de regering zal beslissen welk gevolg ze eraan zal geven, herhaalde hij vandaag. "Ik wil overigens wel de sociale partners ontmoeten om hun verschillende standpunten en alle nuances daarin te kennen", zei de minister.

De oppositie herhaalde haar kritiek op de manier waarop de regering het pensioendossier aanpakt. "De mensen willen weten of ze nu wel of niet tot 67 jaar moeten werken en vragen van u een antwoord", zei Karin Temmerman (sp.a).

De minister herhaalde ook dat er over de zware beroepen een overeenstemming moet zijn tussen de privésector en de publieke sector. En dat het systeem van tantièmes en preferentiële stelsels behouden blijft tot een nieuw systeem van zware functies in werking treedt.

Sonja Becq (CD&V) was daar tevreden mee en drong aan op een "gedragen hervorming". Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zei dat de hervorming wel degelijk een hervorming moest zijn. "Als het de bedoeling is de tantièmes te vervangen door een systeem-bis van tantièmes, zal het zonder ons zijn".

bron: Belga