“Volgende week heb ik duidelijke mening over zaak-Khashoggi”

Het Amerikaanse Congres werkt samen met Turkije en Saoedi-Arabië aan een oplossing rond de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trup gezegd op de persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen. Hij haalde ook een aantal andere buitenlandse kwesties aan, zoals de sancties tegen Iran en de onderhandelingen met Noord-Korea. De president stelde volgende week een “duidelijkere mening” te hebben over de zaak Khashoggi.

Over de onderhandelingen met Noord-Korea over de denuclearisatie zei Trump dat hij niet gehaast is. Aan de sancties zal niets veranderen, maar de volgende ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal pas voor volgend jaar zijn. Ook een vergadering die deze week gepland was tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Noord-Koreanen zal verplaatst worden. De president zei alvast “zeer gelukkig” te zijn over de vooruitgang van de onderhandelingen.Trump had het ook over de sancties tegen Iran. Hij zei akkoord gegaan te zijn met de toekenning van vrijstellingen voor enkele landen om de olieprijzen wereldwijd laag te houden. “Ik wil niet dat de olieprijzen stijgen tot 100 dollar per vat”, aldus de president. Hij voegde eraan toe dat de prijzen naar beneden gaan en dat dat dankzij hem is.

De spanningen tussen de VS en Canada, die ontstonden tijdens de onderhandelingen over de North America Free Trade Agreement (NAFTA), zouden dan weer volledig weg zijn. Trump benadrukte dat zijn relatie met de Canadese premier Justin Trudeau opperbest is.

bron: Belga