Stations van Barcelona en Madrid geëvacueerd voor gesp in vorm van granaat

Stations van Barcelona en Madrid geëvacueerd voor gesp in vorm van granaat

Een riem met een gesp in de vorm van een echte granaat heeft vandaag tot evacuaties geleid in de treinstations van Madrid en Barcelona, zo is van de autoriteiten vernomen. De riem zat in de koffer van een vrouw die met de trein van Barcelona naar Madrid reisde. In het station van Barcelona had veiligheidspersoneel op de scanner “een voorwerp gezien dat een explosief kon zijn” – in de meeste Spaanse stations moeten de reizigers hun bagage laten scannen zoals op de luchthaven. Het veiligheidspersoneel bracht de Catalaanse politie op de hoogte, aldus een woordvoerder van de regionale politie. Op een foto die de politie op haar Twitter-account zette, is duidelijk een handgranaat te zien.

De politie evacueerde twee hogesnelheidstreinen in het station van Barcelona, zonder iets te vinden, zei de woordvoerder. “We zagen dan dat deze persoon mogelijk in een trein naar Madrid zat en hebben de nationale politie verwittigd.”In Madrid werd het station Atocha ontruimd volgens Adif, de beheerder van de spoorinfrastructuur en -stations. De politie bakende een veiligheidszone af op een perron waar in 2004 de ergste terreuraanslag in Europa werd gepleegd en 191 mensen gedood werden door bommen die islamisten op voorstadstreinen hadden geplaatst.

Toen de trein aankwam, doorzocht de politie de koffer en zag ze dat de granaat in werkelijkheid een ceintuurgesp was. Adif gaat na waarom het veiligheidspersoneel in Barcelona de vrouw in een trein liet stappen.

bron: Belga