Onderhandelingen in Linkebeek zitten muurvast

Onderhandelingen in Linkebeek zitten muurvast

Sinds de verkiezingen van 2006 kon door overtredingen van de taalwetgeving in faciliteitengemeente Linkebeek jarenlang geen burgemeester benoemd worden. Na de verkiezingen in oktober lijkt dit om een heel andere reden erg moeilijk te gaan worden: de drie lijsten met verkozenen raken het niet eens over een nieuwe burgemeester. Faciliteitengemeente Linkebeek werd tijdens de huidige legislatuur bestuurd door de Franstalige eenheidslijst LB, die 13 zetels heeft op een totaal van 15. Maar voor de verkiezingen van oktober splitste de lijst zich op in ‘Link&Venir’ met Yves Ghequière als lijsttrekker, en ‘Ensemble LKB Samen’ van Damien Thiéry. Die lijsten haalden respectievelijk 7 en 5 zetels. De tweetalige lijst ‘Activ’, waarbij enkele leden van de Vlaamse eenheidsfractie ‘Prolink’ zich aansloten, rijfde de resterende 3 zetels binnen.

Link&Venir is dus de grootste fractie. Bovendien kreeg lijsttrekker Yves Ghequière de meeste voorkeursstemmen achter zijn naam, dus eiste hij de sjerp op. Maar de twee andere lijsten zijn voorlopig niet bereid om de ontbrekende handtekeningen op de voordrachtsakte te leveren.



Een vergadering tussen Link&Venir en Ensemble LKB Samen maandagavond bracht geen zoden aan de dijk. Volgens Thiéry deed Link&Venir geen enkel concreet voorstel voor het toekomstige bestuur en ondernam de partij niets om het vertrouwen met Ensemble LKB Samen te herstellen. Thiéry acht Ghequière en co ook verantwoordelijk voor de splitsing van de eenheidslijst LB.

Ghequière zelf betwist dat. “Ik heb buiten het burgemeesterschap over alles willen praten, gaande van de prioritair aan te pakken punten en de werking van het schepencollege tot het voorzitterschap van de gemeenteraad en dergelijke. Ik noteer hun weigering om samen te werken en zal nu Activ uitnodigen tot een identiek gesprek”, aldus Yves Ghequière.

bron: Belga