Basten Caerts (21) geeft studies voorrang en zet punt achter zwemcarrière

door
Belga
Leestijd 2 min.

Basten Caerts heeft aangekondigd dat hij zijn zwemloopbaan beëindigt. De 21-jarige Limburger, Belgisch recordhouder op de 50 en 200 meter schoolslag, zet zijn studies op de eerste plaats. "Ik wil me nu toeleggen op mijn jongensdroom: arts worden", postte Caerts op Facebook. Caerts nam in 2016 deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar werd hij op de 200 meter schoolslag met de 32e tijd in de reeksen uitgeschakeld. Datzelfde jaar verbeterde hij op de 50 meter schoolslag het record van Belgisch zwemlegende Frederik De Burghgraeve (28.23), dat sinds 1996 op de tabellen stond. Caerts zou die tijd nog enkele keren aanscherpen tot 27.64. Op de 200 meter schoolslag is zijn nationaal record 2:15.57. In klein bad heeft hij de Belgische records op de 50 (26.73), 100 (57.71) en 200 (2:05.22) meter in handen.

"Na een erg lange periode van twijfel en tweestrijd heb ik besloten mijn zwembroek aan de haak te hangen", schreef Caerts. "Als 14-jarige verraste ik mezelf en iedereen met mijn eerste Belgische jeugdrecords en dan ging de bal aan het rollen, van het EYOF naar de Jeugd Olympische Spelen, van Bakoe naar Rio de Janeiro. Het overkwam me allemaal alsof het niets was en ik kwam in een ongelooflijk parcours terecht. Ik kon trainen met de jongens waar ik eerst zo hard naar op keek, ik heb tegen olympische kampioenen geracet, mijn koffer volgeladen richting alle uithoeken van de wereld, maar vooral, mezelf te pletter geamuseerd! Maar afgelopen winter ontwaakte ik uit een roes van sportief succes. Het begon me te dagen dat er ook tijd moest zijn voor wat anders, langs de sport. Mijn leven was daarrond gebouwd en mocht er iets misgaan, stortte die pilaar in. Lange tijd heb ik dan ingezet op mezelf leren kennen, de spiegel voorhouden en evalueren wat ik echt wil en belangrijk vind. Zo kwam de bal van het zwemmen stilletjes tot stilstand. Het was het moment om er tegen te stampen, of hem definitief stil te leggen. Ik heb er nog even mee gedribbeld, maar dat heeft niet lang geduurd. Ik moet nu tijd maken voor wat ik altijd al wou doen, arts worden. (Tot het zwembad me even verleidde om van een zijspoor te genieten.)"

Afgelopen zomer was Caerts er nog bij op het EK in Glasgow. Hij ging er met de 32e tijd uit in de reeksen van de 100 meter schoolslag en maakte deel uit van het gemengd aflossingsteam dat tiende werd op de 4x100 meter wisselslag. In september verliet hij zijn club DTB om bij BRABO in de structuur van Ronald Gaastra te gaan trainen.

Bron: Belga