Zuid-Korea en VS hebben gezamenlijke militaire oefeningen hervat

Zuid-Korea en VS hebben gezamenlijke militaire oefeningen hervat
Zuid-Korea en VS hebben gezamenlijke militaire oefeningen hervat

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben vandaag hun gezamenlijke militaire oefeningen hervat, die werden opgeschort na de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni. De oefeningen door de marine maakten deel uit van een selectie van manoeuvres die in juni voor onbepaalde tijd werden opgeschort na de Noord-Koreaanse top in Singapore in juni. Toen beloofde Trump om de dure en “zeer provocatieve” oefeningen stop te zetten.

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie verklaarde maandag echter dat het Korean Marine Exchange Program, waaraan ongeveer 500 Amerikaanse en Zuid-Koreaanse mariniers deelnemen, vandaag voor een periode van twee weken hervat wordt in Pohang, in het zuiden van het land.“We hebben eerder al gezegd dat we zoals gepland op kleine schaal of op het niveau van de bataljons oefeningen tussen Zuid-Korea en de VS zouden houden”, klinkt het. In Zuid-Korea zijn 28.500 Amerikaanse soldaten gevestigd, om Seoel te beschermen tegen kernmacht Noord-Korea.

Pyongyang heeft de defensieve oefeningen die Zuid-Korea en Washington jarenlang samen organiseerden steeds bestempeld als een herhaling van de invasie van zijn grondgebied. Die jaarlijkse manoeuvres die de naam “Ulchi Freedom Guardian” kregen en waaraan tienduizenden militairen deelnemen, werden in augustus afgeschaft na de ontmoeting tussen Trump en Kim. En ook een geplande oefening van de luchtmacht in december werd uitgesteld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo ontmoet deze week met de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kim Yong Chol in Washington. Beide ministers zullen het hebben over de denuclearisatie en een tweede top tussen de VS en Noord-Korea.

Vrijdag nog heeft Noord-Korea ermee gedreigd zijn nucleair programma weer op te starten indien de VS de economische sancties tegen Pyongyang niet opheffen.

bron: Belga