Ongeveer 1.700 migranten verzamelen in Mexico-Stad

Zo’n 1.700 migranten uit Centraal-Amerika zijn aangekomen in Mexico-Stad, als tussenstop naar de Verenigde Staten. Het gaat om een voorhoede van de zogenaamde “migrantenkaravaan” waar president Donald Trump al weken voor waarschuwt en die hij ook gebruikt in zijn verkiezingscampagne voor de tussentijdse Amerikaanse parlementsverkiezingen. Migranten uit Honduras, Guatemala en El Salvador verzamelden zondag in een stadion in de Mexicaanse hoofdstad.
Nog eens ongeveer 2.000 migranten bevinden zich op de route van het zuidelijk gelegen Oaxaca naar Puebla. Deze mensen hebben zich in meerdere kleine groepjes opgedeeld. De regering van de deelstaat Veracruz bood aan deze mensen vervoer per vrachtwagen aan. Door de aanwezigheid van drugskartels in deze regio, is het immers gevaarlijk om zich te voet te verplaatsen.
Twee andere “migrantenkaravanen” bevinden zich nog zuidelijker, in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Het gaat om zo’n 1.500 mensen uit Honduras en 2.000 uit El Salvador.
De meeste migranten zijn op de vlucht voor het geweld en de armoede in eigen land. De bedoeling is dat ze in Mexico-Stad met mensenrechtengroeperingen en -advocaten hun situatie kunnen bespreken.
De kortste weg vanuit Mexico-Stad naar de VS (Texas) bedraagt 1.000 kilometer en gaat door gevaarlijk gebied. De meer veilige weg richting Californië is 2.800 kilometer lang.

bron: Belga