Herman Van Rompuy ontmoet Catalaanse unionisten in Brussel

Herman Van Rompuy ontmoet Catalaanse unionisten in Brussel

Voormalig Europees president en premier Herman Van Rompuy (CD&V) heeft vandaag in Brussel een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de Societat Civil Catalan (SCC), een burgerbeweging die protesteert tegen de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië. De SCC stelde een nieuw project voor tegen “separatistische neigingen” overal in Europa. Concreet willen de Catalaanse unionisten een soort Europese burgerbeweging op poten zetten, die de “gemeenschappelijke Europese waarden verdedigt, het populisme bestrijdt en de staatsgrenzen verdedigt”, legt voorzitter José Rosiñol uit. Hoe die dan moet werken, of met welke middelen, is onduidelijk. De SCC weigert financiële steun van politieke partijen.

Voormalig premier, minister en Europees president Herman Van Rompuy (CD&V) ziet wel muziek in het project, zegt SCC in een persbericht. Van Rompuy had een ontmoeting met Rosiñol en zijn vicevoorzitter Miriam Tey, die enkele dagen in Brussel zijn om “de propaganda van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging” bij politici en instellingen aan te kaarten.“De onafhankelijkheidsdrang vertegenwoordigt geen meerderheid van de Catalanen”, zegt Rosiñol. “Het gaat om een politiek belang van enkelen.” Volgens Rosiñol zal een oplossing “zonder twijfel nog 15 jaar” op zich laten wachten.

In oktober 2017 organiseerden de Catalaanse separatisten een volgens de Spaanse regering illegaal referendum over de onafhankelijkheid van de regio. Ruim 9 op de 10 Catalanen stemden ‘ja’, al kwam wel maar 43 procent van de stemgerechtigden opdagen.

bron: Belga