Geraak je ’s ochtends niet uit bed? Dit doe je fout

Geraak je 's ochtends niet uit bed? Dit doe je fout
Foto Unsplash

Iedereen heeft ’s ochtends wel eens moeite met opstaan. Als dat vaker wel dan niet gebeurt, doe je waarschijnlijk iets fout. Deze dingen vermijd je ’s avonds best als je goed wil slapen en uitgerust wil wakker worden. 

1. Eet niet te zwaar

Je maag boos maken voor het slapengaan is een absolute no-go. Vermijd daarom vette, moeilijk te verteren maaltijden zoals pizza of een enorme burger. Ook pittige en zure dingen laat je beter aan je voorbijgaan.

2. Te veel drinkenUiteraard kan je beter geen cafeïne drinken als je goed wil slapen. Sowieso is het een slecht idee om net voor je in bed kruipt nog veel te drinken – nachtelijke tochtjes naar het toilet verstoren je slaap. Alcohol maakt het dan weer moeilijker om het REM-stadium van je nachtrust te bereiken.

3. Medicijnen

Hoewel het je kan helpen om in te slapen, kan het innemen van medicijnen je ook ’s ochtends nog moe maken. Het effect stopt immers niet per se wanneer je wekker afgaat.

4. Gebruik je bed alleen voor slaap en seks

Maak er geen gewoonte van om andere dingen te doen in je bed. Wanneer je tv kijkt of je computer gebruikt in bed, zorgt dat ervoor dat je die dingen ermee gaat associëren. Het wordt dan moeilijker om de slaap te vatten. Je bed moet een plaats zijn om te slapen en seks te hebben, niet meer of minder.

5. Ontspan voor je gaat slapen

Het is belangrijk om tot rust te komen voor het slapengaan. De verleiding is soms groot om na een drukke dag meteen je bed in te kruipen, maar je brein is dan nog te actief. Lees bijvoorbeeld een boek of ga eens in bad. Als je te veel piekert over de volgende dag, kan het helpen om een lijstje te maken. Doe dat ook als je ’s nachts de slaap niet kan vatten omdat je eindeloos je to do-lijstje overloopt.

6. Neem je gsm niet mee naar bed

Het scherm van je gsm is een bron van blauw licht, wat slaap in de weg staat. Sluit je dag daarom niet af met mails beantwoorden of door Instagram scrollen. Zelfs als je ’s nachts je gsm gebruikt om te kijken hoe laat het is, kan dat je slaappatroon beïnvloeden. Leg die gsm dus niet naast je bed en gebruik liever een ouderwetse wekker.

7. Creëer een avondroutine

Routines zorgen ervoor dat je zonder nadenken tot rust kan komen. Maak er een gewoonte van om een uurtje een boek te lezen, om wat yoga te doen of iets anders dat jou tot rust brengt. Je hersenen zullen die routine al snel associëren met slaap.

Bron: Insider