Damascus enkel onder voorwaarden bereid om samen te werken met nieuwe VN-gezant

Damascus enkel onder voorwaarden bereid om samen te werken met nieuwe VN-gezant
Damascus enkel onder voorwaarden bereid om samen te werken met nieuwe VN-gezant

Het regime in Damascus is bereid om samen te werken met Geir Pedersen, de nieuwe speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, maar enkel op voorwaarde “dat hij afstand neemt van de methodes van zijn voorganger”. Dat meldt de Syrische regimekrant al-Watan op basis van een gesprek met een regeringsvertegenwoordiger. De Noorse diplomaat Geir Pedersen neemt eind deze maand de functie van speciaal VN-gezant voor Syrië over van Staffan de Mistura. Hij moet proberen een vreedzame oplossing uit te werken voor de Syrische burgeroorlog.

Fayçal Moqdad, de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken, laat aan al-Watan verstaan welke zaken voor Damascus cruciaal zijn om tot een samenwerking te komen met de nieuwe VN-gezant. “We hechten groot belang aan de eenheid van het land en van het Syrische volk”, zo klonk het. “Hij mag niet de kant van de terroristen kiezen, zoals zijn voorganger heeft gedaan”, aldus nog Moqdad. De term “terroristen” wordt door het regime in Syrië voor elke rebellengroep gebruikt.Damascus heeft de Mistura er herhaaldelijk van beschuldigd het conflict op een subjectieve manier te benaderen.

De woordvoerder van het Hoog Onderhandelingscomité van de Syrische oppositie stelt dan weer dat de nieuwe gezant weinig impact zal hebben als er binnen de internationale gemeenschap onvoldoende wil is om tot een consensus te komen over een politiek stappenplan. “We hopen dat hij (Pedersen; nvdr.) sterker zal zijn en de zaken onmiddellijk bij hun naam zal noemen”, zegt woordvoerder Yahya al-Aridi nog.

Bron: Belga