De geur van koffie maakt je alerter

De geur van koffie maakt je alerter
Foto Max Pixel

Kan jij ook niet aan je dag beginnen zonder een tas koffie? Of ben je iemand die de bittere smaak van koffie walgelijk vindt maar heb je ’s ochtends wel een energieboost nodig? Geen zorgen, volgens een Amerikaanse studie hoef je het zwarte goud niet eens te drinken om alerter te worden. De geur volstaat al.

Honderd studenten kregen een test met tien wiskundige vragen. De helft van de groep maakte de test in een kamer waar een aroma van koffie hing, de andere helft moest de test in geurloze kamer oplossen. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste helft, diegenen die in de naar-koffie-ruikende kamer zaten, de test significant beter maakten. De bevindingen werden gepubliceerd in The Journal of Environmental Psychology.

Overtuigd van eigen kunnen Tweehonderd nieuwe mensen kregen daarna de vraag om verschillende geuren te ruiken en aan te geven wat die geuren met hen deden. Ook hier gaven de ondervraagden aan dat de geur van koffie hen energieker en alerter maakte dan andere geuren. “Het is niet alleen zo dat een koffie-achtige geur mensen beter liet presteren op analytische taken”, zegt hoofdonderzoeker professor Adriana Madzharov. “Maar ze waren ook meer overtuigd van hun eigen kunnen. We hebben aangetoond dat dit geloof tenminste gedeeltelijk aan de basis ligt van hun verbeterde prestaties.”