Midterms - Aantal Amerikanen dat op voorhand stem uitbrengt groter dan normaal

door
Belga
Leestijd 2 min.

In 27 Amerikaanse staten ligt het aantal mensen dat op voorhand zijn stem heeft uitgebracht voor de tussentijdse verkiezingen van 6 november, nu al hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2014. Dat meldt CBS op gezag van gegevens van de universiteit van Florida. In Texas overstijgt het aantal "early voters" zelfs de totale opkomst van de verkiezingen vier jaar geleden. De opkomst voor tussentijdse verkiezingen ligt traditioneel erg laag. Zo kwam in 2014, toen Barack Obama ook zijn Democratische meerderheid in de Senaat verloor, slechts 36,4 procent van de kiezers opdagen. Ter vergelijking: voor de presidentsverkiezingen van 2016 bedroeg de opkomst ongeveer 58 procent.

Volgens professor aan de University of Florida Michael McDonald, zou het hoge aantal vroege kiezers kunnen wijzen op een opkomst van 45 tot 50 procent dit jaar. "In de laatste drie decennia nam ongeveer 40 procent van de stemgerechtigden deel aan de tussentijdse verkiezingen. Als we de opkomst van 49 procent uit 1966 kunnen verbeteren, moeten we teruggaan tot 1914 voor een opkomst van meer dan 50 procent", zegt McDonald. De hoge opkomst kan erop wijzen dat de oproepen van vooral Democraten (onder wie megaster Taylor Swift) via de sociale media om massaal naar de stembus te trekken, hun vruchten hebben afgeworpen.

In enkele van de staten waar de opkomst nu al hoger ligt dan normaal -Arizona, Nevada, Indiana, Missouri en North Dakota- vinden belangrijke verkiezingen voor de Senaat plaats. De eerste vier worden gezien als "toss up states", waar het nog niet duidelijk is wie zal winnen. In North Dakota zouden de kiezers neigen naar de Republikeinse kandidaat. De kans dat de Senaat weer in handen komt van de Democraten is echter zo goed als onbestaande, aangezien zij 26 van de 35 zetels die op het spel staan, vandaag in handen hebben.

In Florida en Georgia, twee andere staten waar al veel mensen hun stem hebben uitgebracht, vinden "historische" gouverneursverkiezingen plaats. Andrew Gillum kan in Florida de derde zwarte mannelijke gouverneur worden, Stacy Abrams in Georgia de eerste vrouwelijke zwarte gouverneur in de Amerikaanse geschiedenis.

Georgia is bovendien het symbool geworden van de "voter suppression" die al jaren aan de gang zou zijn in de VS. In totaal zouden in de staat 53.000 mensen zich niet hebben kunnen registeren als kiezer omdat hun gegevens niet exact overeenkwamen met die in de databank. Zeventig procent van hen zijn zwarten. Extra detail: Brian Kemp, de tegenstander van Abrams, is als secretary of state verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen.

bron: Belga