VS en Turkije heffen onderlinge sancties tegen ministers op

VS en Turkije heffen onderlinge sancties tegen ministers op

De VS hebben vandaag de sancties tegen twee Turkse ministers opgeheven. Tegelijkertijd kondigt ook Ankara aan dat de sancties tegen twee Amerikaanse ministers niet langer van kracht zijn. Met de wederzijdse maatregel wordt de nieuwe toenadering tussen beide landen aangetoond, nu het geschil rond de Amerikaanse dominee Andrew Brunson van de baan is. Volgens een vandaag gepubliceerde mededeling van het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Suleyman Soylu en Abdulhamit Gul, van de sanctielijst gehaald. Nauwelijks enkele minuten later volgde ook een mededeling vanuit Turkije. Daarin wordt bekendgemaakt dat Ankara niet langer sancties uitvaardigt tegen de Amerikaanse ministers van Justitie, Jeff Sessions, en Binnenlandse Zaken, Ryan Zinke.

De wederzijdse sancties tussen beide NAVO-partners waren een gevolg van een conflict over de opsluiting van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson in Turkije. Brunson werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep, opgepakt op beschuldiging van “terrorisme” en “spionage”. Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen – volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 2016 – en de Koerdische beweging PKK.Als gevolg van die zaak besliste Washington begin augustus om de Amerikaanse activa te blokkeren van de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Enkele dagen later reageerde Ankara, door ook de (eventuele) Turkse bezittingen te blokkeren van de Amerikaanse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Uiteindelijk besliste een Turkse rechter drie weken geleden om het huisarrest en het uitreisverbod van de Amerikaanse dominee op te heffen. Brunson bevindt zich intussen weer in de VS.

bron: Belga